Parodontologie (tandvleesproblemen)
Ontstoken tandvlees ziet er zacht, rood en gezwollen uit en kan bij het poetsen gemakkelijk gaan bloeden. Een oppervlakkige tandvleesontsteking noemen we gingivitis. Dit kan op elke leeftijd voorkomen, maar doorgaans vooral boven het 10e -15e levensjaar.
Hoe ontstaat gingivitis?
Als u uw tanden niet of op een verkeerde manier poetst, blijft er tandplak op de tanden achter; dit is een wit/geel kleverig laagje, bestaande uit voedselresten, slijm en verschillende soorten bacteriën. Tandplak hecht zich vooral langs de tandvleesrand. Als u tandplak niet dagelijks verwijdert, zorgen de bacteriën voor een (vooralsnog oppervlakkige) ontsteking (gingivitus). Tevens kan tandplak door speeksel verkalken tot tandsteen; dit is hard van structuur en kunt u zelf niet meer verwijderen. Een afspraak bij de tandarts/ mondhygiënist is dan noodzakelijk. Als gingivitus niet wordt behandeld, kan dit leiden tot parodontitis, U bent dan nog verder van huis!
Parodontitis
Blijft een tandvleesontsteking te lang onbehandeld, dan kan het oppervlakkige tandplak/tandsteen zich tot onder het tandvlees uitbreiden. De bacteriën nestelen zich dan tussen de tanden en het tandvlees en breken vervolgens de vezels en het kaakbot af. Hierdoor ontstaat een verdiepte ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees, die zich langzaam vult met tandplak en tandsteen. Gaat deze afbraak door tot aan de wortelpunt, dan verliezen tanden en kiezen hun houvast aan het steunweefsel (parodontium) en zullen ze los gaan zitten.
Gezond tandvlees: de basis voor een goed gebit
Bij elke periodieke controle kijken wij hoe gezond uw tandvlees is, of de vullingen goed aansluiten en of er ruimten onder de tandvleesrand (pockets) zijn. Waar nodig worden tandplak en tandsteen verwijderd. Ook kunnen we gebitsbeschermende middelen zoals fluoride aanbrengen en uw gebit polijsten. Voor tandvleesproblemen die de mondgezondheid bedreigen maken we een behandelplan.